Κυριακή 17 Μαΐου 2009

Fringe





















Ας μην κρυβόμαστε, το Fringe δημιουργήθηκε καθαρά για να καλύψει το κενό που άφησαν πίσω τους πριν 7 χρόνια τα X-files, με μοναδική διαφορά πως το τελευταίο τηλεοπτικό δημιούργημα του J.J. Abrams (Lost, Alias, Star Trek) δεν ασχολείται με εξωγήινους πολιτισμούς αλλά με μυστηριώδη και ακραία επιστημονικά φαινόμενα.
Η σεναριακή γραμμή κάθε επεισοδίου είναι σχεδόν πανομοιότυπη μ' αυτή των X-Files. Σαν εισαγωγή έχουμε πάντα ένα περίεργο συμβάν που καλείται λίγα λεπτά αργότερα να εξιχνιάσει μια ειδικά διαμορφωμένη ομάδα του FBI αποτελούμενη από μία παθιασμένη πράκτορα, έναν psycho καθηγητή και τον μικροαπατεώνα γιο του.
Κατά την γνώμη μου όμως το Fringe είναι πολύ καλύτερο των X-Files, ίσως γιατί κατάφερε πετυχημένα να αφομοιώσει όλα όσα έκαναν την σειρά με τον Μόλντερ και την Σκάλι ενδιαφέρουσα και ταυτόχρονα να γνωρίζει πότε ακριβώς η υπερβολή έχει και τα όριά της.
Ταυτόχρονα η βασική σεναριακή πλοκή, όπου μια ομάδα τρομοκρατών προσπαθεί να ξεκινήσει κάποιου είδους ανεξήγητο πόλεμο αφήνοντας παντού ανθρώπινα πειράματα, είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, με αποκορύφωμα την τελευταία σκηνή του φινάλε της πρώτης σεζόν, όπου πλέον το Fringe περνάει (κυριολεκτικά) σε άλλες διαστάσεις.

Βαθμολογία πρώτης σεζόν: 9.4