Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Αυτό το όσκαρ ποιος θα το πάρει;















Με τις Αμερικάνικες ενώσεις κριτικών, τις τελευταίες μέρες, να δημοσιεύουν τις λίστες με τα καλύτερα τις χρονιάς, δεν θέλει πλέον και πολύ μεγάλη φαντασία για να μαντέψεις ποιοι θα είναι οι θριαμβευτές στα επερχόμενα όσκαρ. Μετά το άλμα ακολουθούν οι προβλέψεις (και όχι οι επιθυμίες) μου, ενάμιση μήνα πριν ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες για τα χρυσά αγαλματίδια και δυόμιση πριν γίνει η απονομή τους.

Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας - The Social Network
Φαντάζει σχεδόν απίθανο να χάσει το Social Network, παρόλο που οι αντίπαλοι του είναι αρκετά δυνατοί. Αν κάποιο φιλμ έχει έστω και την παραμικρή πιθανότητα απέναντι στην ταινία του Fincher, αυτό παραδόξως δεν είναι το Inception του Nolan αλλά το Black Swan του Aronofsky.

Όσκαρ Σκηνοθεσίας - David Fincher, The Social Network
Μια από τα ίδια και για την σκηνοθεσία. Σχεδόν ειρωνικό αν σκεφτείς ότι τελικά αυτή θα είναι η ταινία που θα δώσει το πολυπόθητο αγαλματάκι σε έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της εποχής μας, την στιγμή μάλιστα που για τα τρία αριστουργήματα του (Seven, Fight Club, Zodiac) δεν είχε βρεθεί ούτε καν υποψήφιος.

Όσκαρ Α' Ανδρικού ρόλου - Colin Firth, The King’s Speech
Δυνατή μάχη θα έχουμε εδώ. Δύσκολος αντίπαλος του Firth θα αποδειχθεί τόσο ο Jesse Eisenberg (The Social Network), όσο και ο James Franco (127 Hours). Όλα πάντως δείχνουν πως ο Βρετανός θα είναι αυτός που θα φύγει χαμογελαστός την βραδιά της 27ης Φεβρουαρίου.

Όσκαρ Β΄Αντρικού ρόλου - Christian Bale, The Fighter
Σχεδόν μόνος του κάνει παιχνίδι ο Bale σ' αυτήν την κατηγορία και πολύ δύσκολα θα βρεθεί αντίπαλός να τον εκτοπίσει.

Όσκαρ Α' Γυναικείου ρόλου - Natalie Portman, Black Swan
Αβαντάζ έχει σίγουρα Natalie Portman, αλλά από την άλλη υπάρχει και η Annette Bening (The Kids Are All Right) που δεν έχει κερδίσει ακόμα Όσκαρ στην τεράστια καριέρα της. Γεγονός που εν τέλει μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο.

Όσκαρ Β' Γυναικείου ρόλου - Melissa Leo, The Fighter
Melissa Leo και Jacki Weaver (Animal Kingdom) θα κονταροχτυπηθούν, με την πρώτη να έχει το αβαντάζ της πιο mainstream ταινίας

Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας - In a Better World (Denmark)
Παραδοσιακά κάθε χρόνο σε τούτη την κατηγορία δεν κερδίζει ποτέ το φαβορί. Αν τελικά η Ελλάδα τα καταφέρει και βρεθεί υποψήφια με τον Κυνόδοντα, έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να κάνει την έκπληξη. Προς το παρόν το ισπανικό Biutiful του Alejandro González Iñárritu φαντάζει ακλόνητο φαβορί (άρα και χαμένο από χέρι) με το Δανέζικο In a Better World πιο πιθανό να κάνει την έκπληξη.