Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Don't do it Darren












Έχω την εντύπωση πως δεν έχει υπάρξει μεγάλος σκηνοθέτης που να μην γύρισε έστω και μια φορά στην καριέρα του μια ταινία που να μην του ταίριαζε ή να μην ήταν υπερήφανος γι' αυτήν. Από τον Ανγκ Λι του Hulk και τον Γκας Βαν Σαντ του Psycho, μέχρι τον Κλιντ Ίστγουντ του Firefox και τον Μπερτολούτσι του Little Buddha, τα παραδείγματα δεν έχουν τελειωμό. Παρακάτω ακολουθούν πέντε αγαπημένοι μου σκηνοθέτες των οποίων τα επερχόμενα τους πρότζεκτ, μου ακούγονται εντελώς βλακώδη.



Darren Aronofsky - Wolverine 2
Εντάξει, το να ξεπουληθείς στο Χόλιγουντ για να βρεις χρήματα για το επόμενο σου αριστούργημα το καταλαβαίνω. Τι δουλειά έχεις όμως να σκηνοθετήσεις το sequel ενός spin off, που καλλιτεχνικά εδώ και κάποια χρόνια έχει πάψει να έχει το παραμικρό ενδιαφέρον; Από την στιγμή μάλιστα που εγκατέλειψες πρότζεκτ όπως τα Reboot του Robocop και του Batman, τούτη η κίνηση ισοδυναμεί με χαρακίρι.

David Fincher - The Girl with the Dragon Tattoo
Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι κακή ταινία το remake της ομώνυμης Σουηδικής ταινίας, που βασίζονταν στο πρώτο βιβλίο της υπερεπιτυχημένης τριλογίας Millenium. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι είναι τόσο αχρείαστο, όσο και το φετινό remake του Let the Right One In και αφορά κυρίως το Αμερικάνικο κοινό που δεν έχει καμία διάθεση να βλέπει ξενόγλωσσες ταινίες και να διαβάζει υπότιτλους. Για όλους τους υπόλοιπους όμως η ταινία είναι ακριβώς αυτό: Αχρείαστη.

Francis Ford Coppola - Twixt Now And Sunrise

Ήδη έχει κάνει πολλά στραβοπατήματα ο Κόπολα τα τελευταία είκοσι χρόνια, με αποκορύφωμα το ανεκδιήγητο Jack. Ένα θρίλερ όμως με πρωταγωνιστή τον Βαλ Κίλμερ μου ακούγεται ακόμα πιο ανόητο. Να φανταστώ πως η μεθεπόμενη ταινία του θα είναι περιπέτεια Γ' διαλογής με τον Στίβεν Σιγκάλ.

James Cameron - Cleopatra
Ευτυχώς που ο Κάμερον υπέγραψε επιτέλους πριν από μερικές ημέρες συμβόλαιο με την Twentieth Century Fox για τις δύο συνέχειες του Avatar και το συγκεκριμένο πρότζεκτ φαίνεται σιγά - σιγά να ναυαγεί. Πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ πόσο γελοίο θα ήταν να βλέπω μια 3D Αντζελίνα Τζολί να δολοπλοκεί και να συνουσιάζεται μαζί με τον Μάρκο Αντώνιο με φόντο την Αίγυπτο. Πιθανότατα πιο γελοίο κι από τότε που έπαιζε μια Μακεδόνισσα που μιλούσε Αγγλικά με ... Ρώσικη προφορά.

Brad Bird - Mission Impossible: Ghost Protocol
Ο Μπράντ Μπέρντ είναι ο σημαντικότερος σκηνοθέτης Animation τις τελευταίας δεκαετίας. Όχι τόσο για τον Ρατατούη και τους Απίθανους, όσο κυρίως για το πιο-αριστουργηματικό-δεν-γίνεται Iron Giant. Η απόφαση του να σκηνοθετήσει μια "κανονική" ταινία, υπό άλλες συνθήκες θα με ενθουσίαζε. Όσο καλό όμως κι αν είναι το MI4, θα έχει ένα τεραστίων διαστάσεων μειονέκτημα. Αυτό.