Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

5 Αγαπημένα mockumentaries

Το mockumentary είναι το ψεύτικο ντοκιμαντέρ, (από τις λέξεις mock = κοροϊδεύω και documentary = ντοκιμαντέρ). Το ψευδοντοκιμαντέρ είναι μια κινηματογραφική φόρμα που χρησιμοποιείται για να δώσει μια χροιά "αυθεντικότητας" στην αφηγούμενη ιστορία και πολύ συχνά για να παραπλανήσει τους θεατές να πιστέψουν ότι ΕΙΝΑΙ αληθινή ιστορία.

















 


This Is Spinal Tap (1984)
Ίσως η πιο αστεία ταινία του συγκεκριμένου είδους, είναι ουσιαστικά και η πρώτη που το καθιέρωσε, παρόλο που αυτό υπήρχε ήδη από την δεκαετία του '50. Καθ όλη την διάρκεια της ταινίας παρακολουθούμε την καθημερινότητα των μελών ενός εντελώς ξεπεσμένου Βρετανικού ροκ συγκροτήματος, στην προσπάθεια τους να επανακάμψουν μέσα από μια περιοδεία στην Αμερική. Με τις τραγελαφικές καταστάσεις να διαδέχονται η μία την άλλη σε ρυθμούς πολυβόλου.

The Blair Witch Project (1999)
Μπορεί και να είμαι ο μόνος άνθρωπος στον πλανήτη που θεωρώ την συγκεκριμένη ταινία αριστούργημα και μία από τις καλύτερες των 90's. Δύσκολα όμως να μην υποκληθώ στον ιδιοφυέστατο τρόπο που σκηνοθετήθηκε, στο γεγονός πως δημιούργησε νέα κινηματογραφική σχόλη (Cloverfield, Rec, δυο από τις πιο πετυχημένες αυτής της σχολής) και στην ανατριχίλα που καταφέρνει να σου δημιουργήσει καθ όλη την διάρκεια της, χωρίς να δείχνει ουσιαστικά... τίποτα.

Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (2006)
Ταινία που είτε θα λατρέψεις είτε θα μισήσεις, το Borat είναι κάτι παραπάνω από μια εξωφρενικά αστεία κωμωδία. Είναι η καλύτερη απόδειξη της απόλυτης παράνοιας που επικρατεί στον σύγχρονο (δυτικό) κόσμο.














 

Behind the Mask: The Rise of Leslie Vernon (2006)
Σε μια εναλλακτική πραγματικότητα, όπου οι ψυχοπαθείς δολοφόνοι τύπου Μάικλ Μάιερς είναι φυσιολογικό φαινόμενο. Παρακολουθούμε μέσα από τις κάμερες τριών δημοσιογράφων, την προετοιμασία του Λέσλι Βέρνον να σφαγιάσει μια ομάδα νεαρών σε μια επαρχιακή πόλη της Αμερικής. Σε μία από τις καλύτερες Indie ταινίες της δεκαετίας που διανύουμε.

[Rec] (2007)
Μια δημοσιογράφος και ένας κάμεραμαν στην Βαρκελώνη καλύπτουν την νυχτερινή βάρδια μιας ομάδας πυροσβεστών της πόλης. Όταν αυτοί θα κληθούν να βοηθήσουν μια ηλικιωμένη γριούλα σε μια οικοδομή δεν μπορούν να φανταστούν πως στο τέλος θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια περίεργη ασθένεια που μετατρέπει τους ανθρώπους σε... ζόμπι.