Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Οverhyped 2010














Με αφορμή τα αμέτρητα δεκαράκια που παίρνει τις τελευταίες μέρες το καινούργιο δισκογραφικό πόνημα του Kanye West, ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή στα πιο υπερεκτημημένα της φετινής χρονιάς όσον αφορά την μουσική, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Μουσική: Arcade Fire - The Suburbs
Το Suburbs είναι για τους Arcade Fire ο,τι ήταν το Kid A για τους Radiohead από την ανάποδη. Άτολμο, άγευστο και βαρετό, πάει ένα από τα σπουδαιότερα συγκροτήματα της εποχής μας εκατοντάδες βήματα πίσω. Δεν ξέρω αν προσπαθούν να γίνουν οι U2 της Indie σκηνής, γεγονός είναι ότι τα καταφέρνουν μια χαρά.

Τηλεόραση: Community
Έχει το πιο φανατικό κοινό από οποιαδήποτε άλλη σειρά στην αμερικάνική TV αυτή την στιγμή. Με χιούμορ ιδιαίτερο που βασίζεται κατά κύριο λόγο σε συνεχείς αναφορές σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, το Community προσπαθεί υπερβολικά να αποδείξει πόσο έξυπνο είναι, σε βαθμό που προσωπικά με εκνευρίζει αφόρητα. Δυστυχώς όσο έξυπνη (ή εξυπνακίστικη στην προκειμένη περίπτωση) μια σειρά μπορεί να είναι, πάντα θα προτιμώ αυτές που βγάζουν αυθόρμητο και αβίαστο γέλιο, όπως τα σπουδαία Modern Family και How I Met Your Mother.

Κινηματογράφος: The Social Network
Με 95% στο Metacritic και 97% στο Rottentomatoes περιμένεις να βιώσεις την δευτέρα κινηματογραφική παρουσία και τελικά αρκείσαι σε μια ακαδημαϊκά σκηνοθετημένη ταινία με εξαιρετικό σενάριο και δυνατές ερμηνείες. Με δύο ταινίες στο Τop-10 των αγαπημένων μου ever (η μία στην κορυφή), πάντα θα έχω τεράστιες προσδοκίες από τον Ντέιβιντ Φίντσερ κι ας μην έχει σκηνοθετήσει τίποτα μέτριο μέχρι σήμερα.

Ειδική μνεία: Joanna Newsom
Φαντάζομαι ότι θα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια συναυλία της μικροσκοπικής αρπίστριας από την Νεβάδα. Οι δίσκοι της πάντως, πέρα από το ότι κρατάνε κάνα τρίωρο ο καθένας, μου θυμίζουν εκείνες τις περιπτώσεις που πρέπει να έχεις πάρει τουλάχιστον πέντε κιλά ναρκωτικά για να μπεις στο κλίμα τους. Αυτό δεν εμποδίζει καθόλου βέβαια σπουδαία μουσικά περιοδικά και sites να την εξυμνούν όποτε αυτή αποφασίζει να βγάλει κάτι καινούργιο.