Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

5 αγαπημένες τριλογίες


















The Godfather Trilogy (1972, 1974, 1990)

Θεωρείται από πολλούς η καλύτερη κινηματογραφική τριλογία όλων των εποχών και όχι άδικα. Μπορεί το τρίτο μέρος να μην έχει σε καμία περίπτωση την δυναμική των δύο πρώτων, αλλά στο σύνολο του το γκανγκστερικό έπος του Φράνσις Φορντ Κόπολα θα παραμένει αξεπέραστο για πολλές δεκαετίες ακόμα.
Αγαπημένη ταινία της τριλογίας: The Godfather: Part II

Star Wars Trilogy
Star Wars (1977), The Empire Strikes Back (1980) , Return of the Jedi (1983)

Παραβλέπουμε το γεγονός πως δυο δεκαετίες αργότερα ακολούθησε μια εντελώς αποτυχημένη προσπάθεια συνέχισης της τριλογίας από τον Τζορτζ Λούκας και μένουμε στο ότι (προτού ο ίδιος θησαυρίσει μέχρι αηδίας) κατάφερε να αφήσει πίσω του τα τρία καλύτερα δείγματα επιστημονικής φαντασίας που έχουμε δει ποτέ στη μεγάλη οθόνη.
Αγαπημένη ταινία της τριλογίας: The Empire Strikes Back

Τρία Χρώματα
Μπλε (1993), Λευκό (1994), Κόκκινο (1994)

Το κύκνειο άσμα ενός από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους σκηνοθέτες με τρεις ταινίες που η κάθε μια συμβολίζει τα αντίστοιχα χρώματα της Γαλλικής σημαίας. Μπλέ για την ελευθερία, Λευκό για την ισότητα, Κόκκινο για την αδελφοσύνη.
Αγαπημένη ταινία της τριλογίας: Θα φανεί παράξενο αλλά θα επιλέξω την Λευκή ταινία.

The Lord of the Rings Trilogy
The Fellowship of the Ring (2001), The Two Towers (2002), The Return of the King (2003)

Εδώ ο Πίτερ Τζάκσον κατάφερε το αδιανόητο. Όχι μόνο μπόρεσε να κινηματογραφήσει ένα συγγραφικό έργο που ως τότε θεωρούνταν αδύνατο να αποτυπωθεί στο πανί, αλλά έκανε και τους φανατικούς του συγκεκριμένου βιβλίου (όπως εγώ) να παραληρούν. Μακράν η πιο πετυχημένη κινηματογραφική μεταφορά βιβλίου ever.
Αγαπημένη ταινία της τριλογίας: The Return of the King

Η Τριλογία του Θανάτου
Gerry (2002), Elephant (2003), Last Days (2005)
Επηρεασμένη από τρία αληθινά θανατηφόρα περιστατικά, την δολοφονία του Ντέιβιντ Κούγκλιν, το μακελειό στο Κόλουμπάιν και την αυτοκτονία(;) του Κέρτ Κομπέιν. Η τριλογία του Γκάς Βαν Σαντ, στέκει για μένα η πιο αγαπημένη. Με πειραματικές διαθέσεις, λιγοστούς διαλόγους και έξοχη φωτογραφία από τον Χάρι Σαββίδη, το δημιούργημα του Βαν Σαντ είχε την τύχη να αποκτήσει το 2007 και ένα τέταρτο αδερφάκι, εξίσου αριστουργηματικό (Paranoid Park).
Αγαπημένη ταινία της τριλογίας: Elephant